5 stap studiekosten

STAP-budget vervangt scholingsaftrek

Volgend jaar wordt de fiscale scholingsaftrek vervangen door het zogenoemde STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Met het STAP-budget kunt u bij het UWV een individueel leer- en ontwikkelbudget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen. Daarmee kunt u zich verder ontwikkelen en uw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten. De scholingsactiviteiten die voor het budget kwalificeren komen in het STAP-scholingsregister te staan.

U kunt het STAP-budget vóór aanvang van de scholing aanvragen via het STAP-portaal van het UWV. Dat kan één keer per jaar. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan betaalt het UWV het bedrag rechtstreeks aan de opleider. Hoewel het STAP-loket pas per 1 maart 2022 opengaat, wordt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven al per 1 januari 2022 afgeschaft. In de tussen-liggende twee maanden bent u voor de financiering van uw scholingsactiviteiten aangewezen op de mogelijkheden bij uw werkgever, sector of bijvoorbeeld de regeling ‘NL leert door’.

Het STAP-budget geldt ook voor ondernemers. De studie- of opleidingskosten blijven voor de ondernemer aftrekbare bedrijfskosten.

Let op: Het STAP-budget is een tijdelijke regeling die vervalt per 1 januari 2027.